ponedjeljak, 15. studenoga 2010.

AZIL ZA LJUDE


VILINDOM


 MREŽA SKLADNIH I MIRNIH MJESTA POVEZANIH STAZAMA 
  




   AZIL  ZA  LJUDE  




Ponekad  se u životu desi situacija kada ne možeš pomoći ni sebi ni nikom oko sebe, a to je dosta nezgodno. Naizgled i ne slučajno, nameće se slika da je  Čovjek sam kriv za svoju nevolju, što je budimo realni vrlo rijetko istina, jer tko bi se bez večeg piganja odlučio za samounesrećenje?  Svijet se počesto pokazuje kao neugodno mjesto za život. Da bi pomogli sebi, a onda logičnim slijedom događaja valjda i drugima,  udruga Vilindom zasniva mirna mjesta u prirodnom okruženju.





Čovjeku egocentriku, osionom pojedincu kojem danas stvari u životu ''dobro idu'', lako će se omaknuti podsmjeh na ove riječi. No to je upravo predznak njegova pada, jer samo pomankanje duha čini  da se isti osjeća sigurnim u ovim skliskim vremenima. Vremenima u kojima mnogi imaju dojam kako se steže nevidljiv ali vrlo osjetan obruč što smanjuje prostor slobode i povečava pritisak u svim oblicima života.
Nadalje, suosjećanje s tuđom mukom odlika je pravog Čovjeka, za razliku od onih na koje ne trošimo riječi. Pomoći, umiriti, smanjiti bol u Svijetu naša je namjera, daleko od svih sistema, dogmi i jalovih filosofija. I što je najzanimljivije vidjet ćete da smo već odmakli u realizaciji iste, tj. namjere. Da da, slobodno potražite maramicu i obrišite suzne si oči. 

Ajmo dalje:

 Da, obraćamo se svima no tek će neki imati dovoljno snage (kao - ''to me ne zanima...'') da čitaju ove riječi, a od tih će tek rijetki imati dovoljno životne energije da i poduzmu nešto. Dakle vi koji jeste ti, ova je priča za Vas. Pa ako se desi nevjerojatna konstelacija zvjezdanih sila pa se  pojavi još poneko slobodno ljudsko biće, a koje pazi ti sad što će biti još k tome želi sudjelovati u gore pa i dole navedenom, nek se javi na e-mile preko kojeg Udruga zasad radi: 
(ništa od emila) SMSom  na telefon     091 52 52 402. 

Ajmo dalje:

Za sada, Udruga Vilindom ima ugovorno dva mjestu na kojima ostvaruje program samopomoći i gdje njeni članovi nalaze mir i podršku za kreativni rad.  Dva mjesta i mnoštvo šarenih planova. To su kako slijedi: 

                                                 Velebit  i  Kordun
 
Na planinskom prijevoju sred Velebita u dugoročnom smo najmu manje kamene kuće što smo je obnovili, te niza  ruševnih zdanja što tek čekaju na obnovu. Sve je to smješteno u izuzetni, snažni korpus velebitski, sa svom ekspresijom koju on nosi. Pogled sa ovog gotovo tisuću metara visokog mjesta na Jadran i otoke, sam je po sebi već pola lijeka za bolesti što ih nosimo u sebi zbog stresa, nepravde, buke i drugih otpora.


Svima koji imaju kapaciteta čuti ovu poruku, a koji su po svom unutrašnjem ustroju pitomi, nenaporni te kompatibilni sa svjetonazorom Vilindom, preporučujemo dugotrajni boravak u tom mirnom i takozvanom divljem prostoru. On sam po sebi liječi i nabija energijom, pogotovu ako mu se Čovjek prepusti u samoći. Za one koje ta takozvana divljina plaši, napominjemo da je ovo idealan ulaz u velebitska prostranstva, jer iako je smještaj na rubu divljine ipak je u dogledu ceste i civilizacije, te pod budnom paskom članova Udruge. Moguće organizirane šetnje, zdrastvena prehrana (preporučujemo pir, čičoku te izvorsku vodu), tečajevi spavanja pod otvorenim nebom, sakupljanje i primjena ljekobilja, reiki seminari....itako.






 



















    






KORDUN 
 
 Na blagom šumovitom grebenu u podnožju Petrove gore, smjestilo se gotovo napušteno, razbacano selo. Tu su se prije nekoliko godina marom dobrohotnih pojedinaca stvorili uvjeti za boravak i okupljanje sličnomislećih jedinki što teže boravku u prirodi, van nametnutih obrazaca života. U tom prijateljskom okružju, udruga Vilindom dugoročno unajmljuje objekat na vrhu blage kose. Puno obradive zemlje, namjera izgradnje drvenog naselja ala Hobiton. Proizvodnja vlastite zdrave hrane iz starog sjemena, poput povrća, pira - stare žitarice što je predhodila pšenici,čičoke i mnoštvo ostalih dosjetki.









































ŠARENI SNOVI POVLAKA ZAMISLI

Naša je namjera povezati za početak ta dva mjesta na Kordunu i Velebitu, stazom za pješake, konje i kola, koja bi prolazila kroz divne krajolike kako slijedi: Petrova gora, dva puta preko Korane (XY-Furjan), padinom Ličke Plješivice, te se preko Krbavskog (Podlapača-Vrebac) i Ličkog polja primakla i uspela na Velebit (Trnovac-Oštarije). U taj prostor taman bi legla još dvatričetri mjesta za smještajodmorobnovu, nemožeš vjerovat a neka se već naziru. 

Skloni smo takozvanim starim riješenjima, poput putovanja konjskom zapregom i jahanjem. I inaće smo skloni starim te zaboravljenim vještinama i znanju.
                            http://www.youtube.com/watch?v=gRyfbNRifR0

















JOŠ NEKA MJESTA
U pregovoru smo o dugoročnom najmu još nekih izuzetnih lokacija.  Ona čekaju nove članove, novu energiju koja će proširiti ovu priču. Eto naznake tek nekih, a druga nek do daljnjega ostanu sakrivena velom tj. tajne. 
Ustvari, nek sva ostanu skrivena velom tj. tajne. Zbunj.
                                                                                 Tekst i foto: Mr Delasur

1 komentar:

  1. sviđa mi se....na koji način će se moći doći tamo...mislim koji je sistem...

    OdgovoriIzbriši